poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Baileys

Kto nie degustował jeszcze zachwycającej kawy z tym likierem niech żałuje!




Baileys robimy z:

puszki skondensowanego mleka słodzonego
150 ml whisky
150 ml wódki
1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
kilku kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie jest proste:

- Puszkę umieszczamy w garnku i zalewamy odpowiednią ilością wody (aby przykryła całą puszkę)
- Trzeba gotować puszkę na małym gazie (woda ma nieco bulgotać) około 2 godziny
- Po gotowaniu puszka powinna być schłodzona
- Zawartość puszki wylewamy do miski i dokładnie miksujemy wlewając whiskey i wódki
- Zgodnie z upodobaniami możemy wsypać do kompozycji łyżeczkę kawy rozpuszczalnej czy też łyżeczkę czekolady, ale niekoniecznie
- Doskonałą zaletą Baileys jest to, że likier nadaje się do spożycia zaraz po zrobieniu

Kombinacja wódka oraz whiskey nie jest konieczne, możemy poeksperymentować i chociażby wlać samą whiskey albo nawet rum

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz