- Nasze przepisy na nalewki to przemyślane propozycje, dzięki którym unikniecie poważniejszych błędów. Są one świetnym punktem wyjścia do poszukiwania nalewek i likierów skomponowanych wedle swojego smaku. Zebraliśmy je wykorzystując prasę, internet oraz literaturę tematu. Sporą część naszych przepisów na nalewki i likiery otrzymaliśmy od rodziny, przyjaciół oraz znajomych, za co wszystkim bardzo dziękujemy!
- Nalewek i likerów nie robimy z owoców niedojrzałych, nadgniłych czy zepsutych.
- Owoce zalewamy alkoholem o mocy 70% (spirtus z wodą w proporcjach 1:0,33 lub spirytus z wódką wymieszany w proporacjach 1:1)
- Dla większości owoców maceracja, czyli moczenie owoców w alkoholu, powinna trwać co najmniej 2 tygodnie, jeśli potrząsamy zawartością słoja. Jeśli nie potrząsamy słojem to maceracja powinna trwać około 3-4 tygodni. Macerację prowadzimy w szczelnie zamkniętym słoju lub gąsiorze, w ciepłym pomieszczeniu lub na słońcu (doskonałym miejscem jest nasłoneczniony parapet)
- Do produkcji naleweki powinniśmy używać wody najwyższej jakości, najlepiej źródlanej lub mineralnej.
- Smak nalewki możemy dodatkowo wzbogacić dodając laski wanilii, ziele angielskie, kardamon, goździki, korę cynamonu, gałkę muszkatołową, miętę lub wiórki dębowe.
- W czasie dojrzewania nalewki samoczynnie klarują się, a osad który się wytrąca opada na dno. Bedziemy mieli mniej do filtrowania, jeśli ostrożnie zlejemy (wykorzystując giętką, plastikową rurkę o niewielkiej średnicy) przejrzystą warstwę alkoholu znad osadu.
- Nasze nalewki możemy uszlachetnić dodając miód zamiast syropu cukrowego. Nam najlepiej smakują te z dodatkiem miodu gryczanego, ale można eksperymentować z innymi miodami, na przykład lipowym, akacjowym czy wrzosowym.
- Po zlaniu i przefiltrowaniu nalewki rozlewamy do butelek i karafek
i przechowujemy szczelnie zamknięte w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, aby nalewka nie straciła koloru. - Im dłuższy czas dojrzewania, tym lepiej dla nalewki!
Tylko sprawdzone przepisy na nalewki,likiery i inne.Zapraszamy!
Każde zdjęcie obrazuje efekt końcowy przedstawianych przepisów.
sobota, 16 kwietnia 2011
Nalewki - praktyczne porady
Etykiety:
przepisy na nalewki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Tylko nie nadużywać proszę bo to może spowodować chorobę alkoholową
OdpowiedzUsuń