sobota, 16 kwietnia 2011

ARONIÓWKA - nalewka z aronii

Nalewka z aronii
Składniki nalewki:

1 kilogram dojrzałych, umytych i osuszonych owoców aronii

0,5 kilograma cukru

1 laska wanilii

1,5 litra spirytusu 70%

Sposób przygotowania nalewki:

1. Owoce aronii wrzucamy do dużego słoja, wsypujemy cukier, dodajemy przyprawy i zalewamy alkoholem.

2. Macerujemy w ciepłym miejscu przez 2 tygodnie i co 2-3 dni potrząsamy słojem.

3. Po dwóch tygodniach filtrujemy i rozlewamy do butelek lub karafek.

4. Nalewka z aronii powinna dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące.

    Dla wzbogacenia smaku i aromatu można dodać kawałek korzenia imbiru i/lub kory cynamonu.

1 komentarz:

  1. Zam inny, lepszy przepis bo można nalewkę pić od razu.
    1,30 kg aronii
    3 litry wody
    400 szt liści wiśni
    gotować 15 minut
    przecedzić przez gazę
    dodać 2 kg. Cukru + 5 dkg. Kwasku cytr.
    Zagotować, wystudzić
    Dodać 1 litr spirytusu
    Można pić bez czekania - smacznego

    OdpowiedzUsuń