Składniki nalewki:
1 kilogram owoców derenia
1 kilogram cukru
0,5 litra wody
1 litr spirytusu 70%
Sposób przygotowania nalewki:
1. Wrzucamy owoce do słoja, zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc.
2. Po miesiącu zlewamy nalew.
3. Przygotowujemy syrop z pół litra wody i kilograma cukru.
4. Ciepłym syropem zalewamy owoce i odstawiamy słój na dwa tygodnie, co 2-3 dni nim potrząsając.
5. Po dwóch tygodniach zlewamy syrop i wyciskamy owoce.
6. Syrop łączymy z nalewem i odstawiamy na miesiąc do sklarowania.
7. Po miesiącu filtrujemy i odstawiamy nalewkę do leżakowania na pół roku.
Zobacz przepis na nalewkę z derenia czyli przepis na dereniówkę mojej stronie o o nalewkach - wiele ciekawych przepisów. Poza tym bardzo fajny artykuł - dzięki.
OdpowiedzUsuń